Ilma-vesilämpöpumppu on ekologinen ja taloudellinen vaihtoehto

Ilma-vesilämpöpumppu ja maalämpö ovat molemmat tehokkaita tapoja pienentää lämmityskuluja, mutta miten ne eroavat toisistaan? Lue vinkit ja löydä paras ratkaisu omaan kotiisi.

Erilaiset lämpöpumput ovat nousseet viime vuosina kaiken kansan huulille, vaikka kyseessä ei varsinaisesti olekaan mikään uutuuskeksintö: etenkin raskaamman teollisuuden parissa erilaisia lämpöpumppuratkaisuita on ollut käytössä jo kymmenien vuosien ajan. Erilaiset ilmastointilaitteet ovat puolestaan myös monille meistä tuttuja ainakin etelänlomilta, mutta Pohjolan oloissa erilaisille lämmitysratkaisuille on ollut yleensä enemmän tarvetta. 

Lämmönsäätelyratkaisuissa kiinnitetään nykyään entistä enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen ja taloudellisuuteen, ja juuri näiden ominaisuuksien vuoksi ilma-vesilämpöpumput ovat oivallinen ratkaisu. Monille ilma-vesilämpöpumput eivät ole aivan yhtä tuttu juttu kuin perinteisemmät ilmalämpöpumput tai maalämpö,  mutta tiedät, miten nämä järjestelmät eroavat toisistaan? Tässä artikkelissa tutustumme ilma-vesilämpöpumpun ja maalämmön toimintaan ja eroihin, ja käsittelemme muun muassa seuraavia:

 • Ilma-vesilämpöpumppujen toiminta
 • Split- ja monoblock-pumppujen erot
 • Energia-avustus ja kotitalousvähennys lämmitysjärjestelmää hankkiessa    
 • Ilma-vesilämpöpumpun takaisinmaksuaika
 • Miksi valita Vaillantin ilma-vesilämpöpumppu?

Lue lisää ja löydä paras ratkaisu omiin tarpeisiisi! 

Miten ilma-vesilämpöpumput toimivat? 

Kuten laitteen nimestäkin voi jo päätellä, ilma-vesilämpöpumppu toimii ottamalla lämmön ilmasta ja siirtämällä sen veteen, joka puolestaan kiertää rakennuksen lämmitysjärjestelmässä eli lämpöpattereissa tai lattialämmitysjärjestelmässä. 

Ilma-vesilämpöpumput koostuvat kahdesta osasta, sisä- ja ulkoyksiköstä. Näiden koko riippuu hieman järjestelmän käyttötarkoituksesta. Jos lämpöpumppu asennetaan jo olemassa olevan lämmitysjärjestelmän, kuten öljylämmityksen lisäksi, on laitteisto hieman pienempi. 

Ulkoyksikkö on yleensä noin metrin korkea ja yhtä leveä, ja se asennetaan talon ulkoseinustalle. Sisäyksikkö on samaa kokoluokkaa, jos järjestelmä asennetaan vain täydentämään muuta lämmitysjärjestelmää. Mikäli ilma-vesilämpöpumppu asennetaan korvaamaan esimerkiksi nykyinen öljylämmitys kokonaan, on sisäyksikkö suurempi, suurin piirtein tavallisen jääkaappipakastimen kokoinen. 

Split- vai monoblock-pumppu? 

Ilma-vesilämpöpumput on suunniteltu nimenomaan Pohjolan olosuhteita silmällä pitäen. Pumput voi jakaa toimintaperiaatteen mukaan kahteen kategoriaan, split- ja monoblock-pumppuihin. 

Split-pumppujen toiminta perustuu järjestelmän sisä- ja ulkoyksikön välillä kiertävään kylmäaineeseen. Aine siirtyy ensin nesteen muodossa sisältä ulos, vain palatakseen takaisin kuumana kaasuna. Tällä kaasulla puolestaan lämmitetään järjestelmän vesi. Kylmäaineen jäätymiseneston ansiosta tämä ratkaisu sopii mitä parhaiten esimerkiksi haja-asutusalueille, missä pitkät sähkökatkot ovat mahdollisia. 

Monoblock-laitteissa ei käytetä kylmäainetta, vaan niiden sijaan järjestelmän eri yksiköiden välillä liikkuu vesi. Lämmönsiirron suhteen logiikka on kuitenkin sama kuin split-pumpuissa, eli kylmä vesi siirtyy sisäyksiköltä ulkoyksikölle, joka lämmittää veden ennen kuin se siirtyy takaisin sisäyksikköön.

Vaillantin ilma-vesilämpöpumput sopivat niin omakoti- kuin paritalojen sekä kerrostalojen lämmittämiseen, mutta Vaillantin tarjonnasta löytyy ratkaisuja myös suurempien teollisuuskiinteistöjen tai varastojen tarpeisiin. Tutustu ilma-vesilämpöpumppujen ominaisuuksiin, toimintaan ja hyötyihin löytääksesi oikean lämmitys- ja viilennysratkaisun omiin tarpeisiisi. 

Ilma-vesilämpöpumppu vai maalämpö? 

Ilmalämpöpumppujen ja maalämmön yhdistävä tekijä on se, että molempien avulla voi säästää sievoisen summan rahaa lämmityskuluissa. Näissä ratkaisuissa on kuitenkin myös merkittäviä eroja niin hinnassa kuin itse laitteistoissakin. 

Maalämpöä voi käyttää myös tilojen viilentämiseen, siinä missä ilma-vesilämpöpumpun tarkoitus on pääasiassa vain lämmittäminen. Jälkimmäisen kohdalla sisätilojen viilentämiseen kannattaa harkita ilmalämpöpumppua. 

Maalämpö edellyttää, että maaperää pystyy poraamaan keruupiiriä ja itse kaivoa varten. Ilma-vesilämpöpumppu nousee vaihtoehdoksi usein juuri silloin, kun poraaminen ei ole mahdollista. Molemmat järjestelmät edellyttävä, että rakennuksessa on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä käytössä. Molemmat voi myös asentaa joko uudiskohteeseen tai saneerattavaan rakennukseen. 

Muista hyödyntää energia-avustus ja kotitalousvähennys

Kodin tai muun kiinteistön lämmitysratkaisuja miettiessä kannattaa muistaa myös mahdollisuus hakea energia-avustusta ja kotitalousvähennystä. Energia-avustusta voivat hakea omakotitalojen tai paritalojen omistajat, kerros- ja rivitaloyhtiöt sekä tietyt yhteisöt.

Energia-avustuksen saaminen ei suinkaan ole itsestäänselvyys, vaan se edellyttää kohteen energiatehokkuutta huomattavasti. Avustusta voi hakea, jos kyseessä on:

 • Energiatehokkuuden parantaminen
 • Energian käytön tehostaminen
 • Sisäilman laadun parantaminen
 • Järjestelmän säädön, ohjauksen ja tasapainotuksen ja oikean toiminnan varmistaminen.

Kerros- ja rivitaloissa energiatehokkuuden tulee parantua 20 % tai enemmän verrattuna tämänhetkisten säädösten edellytyksiin. Omakotitaloissa tai pientaloissa vaatimus on 30 %. Avustusta voi saada korkeintaan 4 000 euroa asuntoa kohden, ja se maksetaan jälkikäteen, kun energiatehokkuuden parantuminen on varmistettu.

Kotitalousvähennystä voit hakea ilma-vesilämpöpumpun asennustöiden osuudesta, mutta itse laitteistosta sitä ei makseta. Kotitalousvähennys on henkilökohtainen, mutta sitä voi tarvittaessa hakea yhdessä puolison kanssa. Vuonna 2021 kotitalousvähennys on 2 250 euroa henkilöä kohden, mutta 2022 summa nousee 3 500 euroon.

Kotitalousvähennyksellä on 100 euron omavastuu, jonka jälkeen sen avulla on mahdollista kattaa 40 % ilma-vesilämpöpumpun asennuskuluista. Vähennyksen määrä on kenties helpointa hahmottaa esimerkkilaskelman avulla.

 • Vaillantin ilma-vesilämpöpumpun hinta asennuksen kanssa: 15 000 €
 • Asennuksen osuus kokonaishinnasta: 3 000 €
 • Kotitalousvähennys: 40 % x 3 000 € – 100 € = 1 100 €
 • Koko paketin hinnaksi jää 15 000 € – 1 100 € = 13 900 €.

Huomaathan, että yllä mainitun laskelman summat ovat vain esimerkkejä. Tarkat hintatiedot saat parhaiten selville ottamalla yhteyttä ja kertomalla lisää kohteesta, johon olet ilma-vesilämpöpumppua kaavailemassa. 

Ilma-vesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin 5-7 vuodessa

Asennuskustannukset riippuvat totta kai hieman asennuskohteesta. Karkeasti voidaan kuitenkin sanoa, että yleensä maalämmön takaisinmaksuaika on jonkin verran ilma-vesilämpöpumppua pidempi: maalämmön kohdalla puhutaan usein noin 7–10 vuodesta, kun ilma-vesilämpöpumppu maksaa itsensä takaisin noin 5–7 vuoden kuluessa. 

Pyydä tarjous tai kysy lisää Vaillantin ilma-vesilämpöpumpuista ja lämmitä jatkossa sekä ympäristöä että rahaa säästäen. Kokeile energiansäästölaskuriamme ja näet itse, kuinka paljon voit säästää lämmityskuluissa ilma-vesilämpöpumpulla. 

Miksi valita Vaillant-lämpöpumppu?

Vaillantin ilma-vesilämpöpumpuilla voit lämmittää kotiasi ympäristön kannalta kestävällä tavalla, sillä ne käyttävät ilman ja maaperän uusiutuvaa energiaa kodin käyttöveden ja sisäilman lämmittämiseen. Energiatehokkaat ja ympäristöystävälliset ratkaisut säästävät myös pitkällä tähtäimellä selvää rahaa sähkö- tai öljylämmitykseen verrattuna. 

Vaillantin ilma-vesilämpöpumput ovat äärimmäisen hiljaisia, joten naapurisopu säilyy varmasti myös tiheämmin rakennetuilla asuinalueilla. Mikä parasta, nämä järjestelmät on mahdollista mukauttaa täysin juuri sinun tarpeitasi ajatellen. Etäohjaus mahdollistaa asunnon lämpötilan säätelyn työpäivän tai vaikka lomamatkan aikana. Etäohjauksen ansiosta myös Pohjolan putkiremontit voi vastaanottaa mahdollisia vikailmoituksia kellon ympäri. Häiriötilanteisiin pystytään siis puuttumaan hyvissä ajoin ja jopa täysin etänä. 

Hyödynnä osaamistamme ja kysy lisätietoa Vaillantin ilma-vesilämpöpumpuista tai pyydä kustannusarvio. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa säästämään rahaa ja ympäristöä, ja yksi tehokkaimmista keinoista tehdä molemmat yhtä aikaa on ilma-vesilämpöpumpun asentaminen. 

2ED29329 6A92 4408 A02A 0113D367313D scaled

KYSY EDULLINEN TARJOUS

Kiinnostaako aurinkopaneelit tai ilma-vesilämpöpumppu avaimet käteen kotiisi? Täytä allaoleva lomake niin saat meiltä huipputarjouksen todelliseen ALE-hintaan – Eikä tässä vielä kaikki: Halutessasi voit maksaa erissä 60kk ajan ILMAN KORKOA

"*" näyttää pakolliset kentät

Mistä haluat tarjouksen?*
Hidden
Hidden
PP dot KK dot VVVV
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.