Miten ilma-vesilämpöpumppu eroaa ilmalämpöpumpusta?

Mietitkö ympäristöystävällisemmän ja säästöjä tuovan lämpöpumpun hankkimista, mutta et tiedä minkä tyyppinen lämpöpumppu sopii kotiisi?

Ensinnäkin lämpöpumppuja on kahta eri päälajia. On ilmalämpöpumppu ja on ilma-vesilämpöpumppu. Nimestäkin voi jo hieman päätellä että niiden toimintaperiaate on erilainen.  Ilma-vesilämpöpumppu lämmittää vedet kotisi patteriverkostoon ja saat siitä lämpimän käyttöveden, kun taas ilmalämpöpumppu lämmittää ja/tai viilentää kotisi huoneilman. Eli toinen antaa lämpöä pattereihin ja toinen lämmittää kotisi ilmaa.

Tutustutaan ensin erikseen näihin ympäristöystävällisiin lämpöpumppuihin ja sitten lopuksi vertaillaan tarkemmin niiden ominaisuuksia ja hyötyjä keskenään. 

Muuten jos jompikumpi lämmitysmuodoista alkaa kiinnostaa ja tuntuu sopivan tarpeisiisi, niin artikkelin lopusta löydät laskurin jonka avulla voit laskea kuinka paljon voit säästää vuosittaisista lämmityskustannuksista. Kätevää, eikö?

Mikä on ilmalämpöpumppu ja mihin se sopii?

Perinteinen ilmalämpöpumppu on lämpöpumpuista se tutumpi versio. Kävellessäsi omakotialueella sitä näkee usein talojen seinillä ja olet saattanut nähdä niitä myös etelän lomamatkoilla. 

Suomessakin ilmalämpöpumppuja on asennettu koteihin jo yli kymmenen vuoden ajan ja se on osoittautunut toimivaksi lisälämmönlähteeksi ja viilentäjäksi moneen kotiin. Yhden ilmalämpöpumpun avulla pystytään helposti talvella korvaamaan muutaman patterin lämmöntuotto ja kesällä siitä saa ihanaa viilennystä tukahduttavaan paahteeseen.

Ilmalämpöpumppu on näistä kahdesta lämpöpumpusta edullisempi ja se on nopea asentaa. Se sopii lähes mihin tahansa asuntoon tai kiinteistöön. Laite voidaan asentaa kaikkialle muualle paitsi parvekkeettomaan kerrostaloasuntoon, sillä se asennetaan asunnon ulkoseinälle tai parvekkeelle.

Ilmalämpöpumppu ei yleensä sovi kodin ainoaksi lämmönlähteeksi, vaan se on erinomainen vaihtoehto lisälämmönlähteeksi ja viilentäjäksi.

Mikä on ilma-vesilämpöpumppu ja mihin se sopii?

llma-vesilämpöpumppu tai toiselta nimeltään vesi-ilmalämpöpumppu on täällä pohjolassa hieman uudempi tuttavuus. Sen käytöstä Suomen paukkupakkasissa on saatu jo paljon positiivista käyttökokemusta ja tutkimuksen mukaan yli 40 % lämmitysmuodon vaihtajista harkitsee ilma-vesilämpöpumppua seuraavaksi kodin päälämmitysmuodoksi.

Ilma-vesilämpöpumppu on suunniteltu korvaamaan kokonaan kodin aikaisempi lämmitysjärjestelmä, oli se sitten öljy-, sähkö-, puu- , pelletti- tai kaukolämpö. Se voidaan myös asentaa olemassaolevan lämmitysjärjestelmän rinnalle, jolloin vanha järjestelmä toimii varajärjestelmänä kovimmilla pakkasilla.

Ilma-vesilämpöpumppu soveltuu periaatteessa mihin tahansa pientaloon, jos siinä vain on vesipatterit tai vesikiertoinen lattialämmitys. Sen avulla voidaan lämmittää myös kodin käyttövesi.

Ilma-vesilämpöpumppu sopii hyvin kodin päälämmitysjärjestelmäksi.

Seuraavaksi vertailemme lämpöpumppujen ominaisuuksia toisiinsa;

  • Miten laitteiden ulkonäkö, tilantarve ja asennuspaikka eroavat toisistaan?
  • Miten lämmönjako eroaa lämpöpumppujen välillä?
  • Sopiiko pää- tai lisälämmitysjärjestelmäksi?
  • Kuinka paljon saat säästöjä aikaiseksi?
  • Takaisinmaksuaika ja valtion tukimuodot

Miten ilmalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu sitten eroavat toisistaan?

Vaikka lämpöpumput eroavat toisistaan toiminnaltaan ja investoinnin suuruudelta, niin silti niissä on muutama samana pysyvä periaate. Molemmat lämpöpumput asennetaan asunnon ulkoseinälle, ne muuttavat ulkoilman lämpöenergiaksi ja tarvitsevat sähköä toimiakseen. Taulukoista voi vertailla tarkemmin lämpöpumppujen eroja

Ulkonäön, asennuspaikan ja tilantarpeen erot

 IlmalämpöpumppuIlma-vesilämpöpumppu
Lämpöpumpun asennus asunnon ulkoseinälleKylläKyllä
Sisäyksikön asennuspaikkaLämmitettävän huoneen seinälle n. 2 m korkeuteenTekniseen tilaan tai pannuhuoneeseen
Tilantarven. 30 cm x 90 cmn. jääkaapin kokoinen

Lämpöpumppujen lämmönjaon erot – Ilma vai vesi?

 IlmalämpöpumppuIlma-vesilämpöpumppu
LämmönjakoSisäyksikkö puhaltaa lämmintä ilmaa huoneeseenTuottaa lämmintä vettä pattereihin tai lattialämmitykseen
KäyttövesiEi tuota lämmintä käyttövettäSaat lämpimän käyttöveden
ViilennysToimii myös kesällä ilmastointilaitteenaViilennys erillisellä lisälaitteella

Pää- vai lisälämmitysjärjestemä?

 IlmalämpöpumppuIlma-vesilämpöpumppu
LisälämmitysjärjestelmäVoidaan käyttää muiden lämmitysjärjestelmien rinnallaVoidaan käyttää muiden lämmitysjärjestelmien rinnalla
PäälämmitysjärjestelmäEi yleensäSopii päälämmitysjärjestelmäksi

Vuosittaiset säästöt ja investointiaika?

 IlmalämpöpumppuIlma-vesilämpöpumppu
Vuosittaiset säästöt (%)Säästät 20-30% lämmityskustannuksissaSäästät 40-70% lämmityskustannuksissa
Vuosittaiset säästöt (€)300 – 500 €/vuosi1200 – 1400 €/vuosi
Lämmitysjärjestelmän elinkaari15 – 20 vuotta25 vuotta
Säästöt elinkaaren aikana (€)4500 – 10 000 €15 000 – 30 000 €
Investoinnin takaisinmaksuaika4 – 7 vuotta6 – 7 vuotta

Tiesitkö että voit saada valtiolta tukea lämmitysmuodon muuttamiseen ympäristöystävällisemmäksi

Ilmalämpöpumpun hankinnassa yleisin tukimuoto on kotitalousvähennys, jota voit saada 40% alvillisesta työnosuudesta.  Yhden pumpun asennuksessa tuki on yleensä 300 – 500 euroa.

Hankkiessasi Ilma-vesilämpöpumppua voit myös hyödyntää kotitalousvähennystä. Sen lisäksi  sinun on mahdollista hakea tukea ELY-keskukselta ja ARA:lta. Valtio tukee vuonna 2022 voimakkaasti siirtymistä ympäristöystävällisiin lämmitysmuotohin. Voit saada tukea jopa 4000-6000 euroa.

Yhteenveto

Ilmalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu on tarkoitettu eri käyttötarkoituksiin, jonka takia niiden alkuinvestointi liikkuu eri hintaluokassa. Laadukas ilmalämpöpumppu asennettuna maksaa 1600 – 2500 € ja uuden ilma-vesilämpöpumppuun perustuvan lämmitysjärjestelmän hinta asennettuna on n. 7000 – 15 000 €

Jos harkitset asuntoosi uutta lisälämmönlähdettä tai viilennystä ja bonuksena pientä säästöä niin ilmalämpöpumppu on hyvä valinta. 

Jos taas harkitset koko vanhan lämmitysjärjestelmän uusimista ja siirtymistä ympäristöystävälliseen vaihtoehtoon ja haluat samalla isoja säästöjä niin ilma-vesilämpöpumppu voi olla sinulle sopiva vaihtoehto. Tutustu seuraavaksi kuinka paljon voisit säästää siirtyessäsi ilma-vesilämpöpumppuun perustuvaan lämmitykseen.

Energiasäästölaskuri

Täytä tiedot laskuriin, niin saat meiltä arvion energiansäästöstä kun vaihdat vanhan lämmitysjärjestelmäsi ilma-vesilämpöpumppuun.

Laske energiansäästösi tai lue lisää ilma-vesilämpöpumpusta

Avustusmuodot

ELY-keskuksen avustus: Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi 

ARAn energia-avustus: Energia-avustukset 

Kotitalousvähennys 

Drone kuva 1 scaled

KYSY EDULLINEN TARJOUS

Kiinnostaako aurinkopaneelit tai ilma-vesilämpöpumppu avaimet käteen kotiisi? Täytä allaoleva lomake niin saat meiltä huipputarjouksen todelliseen ALE-hintaan – Eikä tässä vielä kaikki: Halutessasi voit maksaa erissä 60kk ajan ILMAN KORKOA

"*" näyttää pakolliset kentät

Esim. +358 40 123 4567
Mistä haluat tarjouksen?*
Hidden
PP dot KK dot VVVV
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.